Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BESZÁMOLÓ 2019.

imag1207-collage.jpg

 

Történelmi-irodalmi barangolás Erdélyben és Partiumban

 

2018-ban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (2019-től Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) pályázatot hirdetett ”Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” címmel, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése céljából. Iskolánk ismét nyertes pályázatot nyújtott be, melyen 1.920.000 Ft-ot kaptunk, így 29 tanuló és 3 kísérő pedagógus 2019. június 2-5 között 4 napot tölthetett Erdélyben és Partiumban.


Az utazáson részt vevő diákok és kísérőtanáraik számára előkészítő órát szerveztünk, amelyen a Magyarország határain túl élő magyarságról, annak történelméről, létszámáról, a részletes programról és a viselkedési alapszabályokról beszélgettünk.


A kirándulás rövid bemutatása:


Első nap: Nagyszalontán látogatást tettünk az Arany János emlékmúzeumban, megkoszorúztuk Románia egyetlen egész alakos Kossuth szobrát, az Arany-szobornál verset mondtunk és koszorút helyeztünk el. Erdőgyarakon meglátogattuk a helyi református gyerekeket, ajándékot és adományt adtunk át. A gyaraki lelkészasszony segítségével betekinthettünk a szórvány magyarok életébe. Egyik tanulónk bemutatta az iskolánkat, majd az ottani tiszteletes asszony mesélt mindennapi életükről, gondjaikról. Közösen református éneket énekeltünk, majd beszélgetés, ismerkedés következett sütemény- és üdítőfogyasztás kíséretében. Közös fotózkodás után, búcsút vettünk magyar testvéreinktől. Következő állomásunk az aradi Szabadság szobor volt, ahol verset mondtunk és koszorúztunk az aradi vértanúk emlékművénél. Máriaradnán meglátogattuk a kegytemplomot, Erdély második legnagyobb búcsújáróhelyét. Este megérkeztünk szállásunkra, a torockói Lyceum Alapítvány Ifjúsági Házába.


Második nap: a tordai sóbánya meglátogatása után Kolozsvárra utaztunk. Meglátogattuk a Farkas utcai református templomot, ahol előadtunk egy rövid éneket, majd a Házsongárdi temetőben a gyerekek vers kíséretében koszorút helyeztek el Reményik Sándor sírjánál. Ezután megtekintettük Mátyás király lovasszobrát, itt koszorút helyeztünk el, majd látogatást tettünk Mátyás és Bocskai István szülőházánál is. Délután túrán vettünk részt a csodálatos Tordai-hasadékban.


Harmadik nap: Nagyenyeden koszorút helyeztünk el az 1848-as vérengzés emléktáblájánál, majd egy helyi tanár kíséretében látogatást tettünk a református kollégiumban és az iskolamúzeumban. Koszorút helyeztünk el az alapító Bethlen Gábor szobránál. A Természettudományi múzeum állandó kiállításait is megtekintettük. Ezután a torockói néprajzi kiállítást látogattuk meg. Délután megmásztuk a Torockó felett magasodó Székelykő legmagasabb csúcsát.


Negyedik nap: Vajdahunyadra utaztunk, ahol megcsodálhattuk a gyönyörű várat kívülről-belülről. Déva várának megtekintése után tovább utaztunk Nagyváradra. Itt meglátogattuk a várat, a Sas-palotát, a Szent László teret, a Holnaposok szoborcsoportot, majd verset mondtunk és koszorúztunk az Ady szobornál. Szintén koszorút helyeztünk el a Petőfi szobornál és a bazilika előtti Szent László szobornál. Éjfél előtt érkeztünk haza.
A következő hét során már itthon, a diákokkal együtt értékeltük a látottakat.


A programban célként megjelölt helyszíneket nagyrészt sikerült meglátogatni, az előzetesen eltervezett programelemeket teljesítettük, az elnyert pályázati összeg a kirándulás 4 napjára elegendőnek bizonyult.
A tanulók életre meghatározó élményekkel gazdagodtak, látókörük kiszélesedett, magyarságtudatukban gazdagodtak, nyitottabbá váltak a külhoni magyar közösségek felé és történelmünk ismeretében is gazdagodtak. Ezen felül fejlődött a közösségi szellemük, valamint a csapat összetartó ereje is erősödött.


Köszönöm a szülőknek, hogy elengedték és ránk bízták gyermekeiket határon túlra is! Köszönöm a diákok kitartó túrázását, a lelkesedést, a közös élményeket! Köszönöm a gyülekezet és a szülők segítségét, adományát! Nagyon köszönöm Kovácsné Gáspár Katalin és Istók Nóra kollégáim segítségét ezen a feledhetetlen erdélyi kiránduláson!


„Nagyon szépen köszönjük a gyülekezet ajándékát! És hálásak vagyunk a gyönyörű adományért! Idén a templomi padok cseréjéhez fogtunk neki: majdnem egy egész új padot kaptunk tőletek! Az Úr Isten sokszorosan pótolja vissza a nagylelkű adományt!” Földesy Márta Katalin – erdőgyaraki lelkipásztor


Pongor Zoltán Csaba
projektvezető

 

A mappában található képek előnézete A gyerekek fotói 2019.